12 PERFORMANSSIA, KLO 19-7                                                                                                                    ENGL                        

 

YKSI PERFORMANSSI YÖN JOKAISELLE TUNNILLE

 

1. Optimist (Binaari matematiikassa)

   Irma Luhta

Voidaan ajatella, että luku on jotakin esittämismuodosta riippumatonta. Luku voidaan valinnan mukaan esittää eri järjestelmissä, joista kymmenjärjestelmä on ihmiselle tutuin ja binaarijärjestelmä tietokoneelle luonnollisin. Matemaatikot käyttävät monenlaisia järjestelmiä ja esimerkiksi kymmen- ja binaarijärjestelmän välillä on oma eksakti muuntomatematiikkansa. Binaari on yksinkertaisin mahdollinen lukujärjestelmä, jossa kantalukuja on kaksi, 0 ja 1. Lukujärjestelmää käytetään kaikessa tieto- ja digitaalitekniikassa, jossa bitti eli binaarinumero on tiedon pienin käsitettävä osa. Bitti voi siis olla tilassa 0 tai 1, koska sähköisillä ilmiöillä on kaksi toisensa poissulkevaa tilaa. Tämä sähköisten ilmiöiden ominaisuus on taannut sitten hyvän metaforailmaisun ihmistä koskevalle ajattelulle, ilmeisesti jonkinlaisena kärjistyksenä: binaarioppositiot kuvaamaan erilaisia luokittelujen kaksinapaisia polarisaatioita. Minun matematiikkani on dynaamisten systeemien matematiikkaa eli monien muuttujien välisistä tilanteista rakentuvaa. Elämässänikään en binaarisuudelle rakenna, mutta tulevassa performanssissani voin kyllä mielelläni tuottaa oppositiopositioita.

Theater, klo 19

Kesto : 30 min

 

2. Anything goes

   Karol Beffa

Klassinen pianisti ja säveltäjä Karol Beffa improvisoi pianolla. Ensimmäisessä osassa hän improvisoi vapaasti tapahtuman alun teemojen ja aiheiden pohjalta ja avaa niiden erilaisia näkökulmia musiikkinsa kautta. Toisessa osassa hän improvisoi yleisön antamien sanojen, teemojen ja filosofien nimien pohjalta – mitä tahansa yleisö on itse kokenut Filosofian yön aikana.

Seminaarihuone, klo 20 ja klo 00.50

Kesto: 20 min (osa 1) ja 20 min (osa 2)

 

3. The Skin is the deepest there is

   Boby Hatisi

Onko ihomme paikka ajatusten symbolisoimiselle? Voimmeko tatuoida filosofista ajatusta nähdäksemme sen? Eikö tämä voisi olla oikea hetki rituaalille? Nämä kysymykset muodostavat sisällön, jota Robert Hatisi tutkii kanssasi läpi yön kiertävän maalaussettinsä kanssa.

Liikkuva performanssi

Alkaa klo 19

 

4. Calling 1, 2, 3. Objects and Performance in Three Parts

   Essi Kausalainen & Mikko Kuorinki

Calling 1, 2, 3. Objects and Performance in Two Parts on Filosofian yötä varten valmistettu taide-esineitä ja performanssia yhdistelevä kollaboratiivinen teos. Teos rakentuu kolmesta tilaustyönä tehdystä soittimesta ja niiden aikaan saamista toimintasarjoista. Performanssi on kahdessa osassa, joista ensimmäinen alkaa iltaa ja toinen aamua vasten. Yhteistyössään Kausalainen ja Kuorinki pyrkivät löytämään kohtaamispisteen henkilökohtaisille praktiikoilleen. He yhtyvät ajatustavoiltaan, mutta eroavat täysin ilmaisutavoiltaan ja estetiikoiltaan. Filosofian yössä taiteilijoiden kohtaaminen tapahtuu esineen ja esiintyjän intiimissä suhteessa, jossa molemmat taiteilijat vaikuttavat toisiinsa tavalla, joka muotoilee uudelleen molemmat tekijät ja luo uudenlaisen ei-kielellisen kielen.

Osa 1 ja 2: Toinen kerros, aula ja ramppi, klo 20.40 (näyttelytilojen sulkemisen jälkeen) Kesto: 25 min

Osa 3: Teatterin aula, klo 6.45

Kesto: 10 min

 

5. Body Text

   Minna Tervamaki

This piece creates a dialogue between the performing body and philosophizing mind. The performing body of the ballet dancer Minna Tervamaki will offer an alternative to the talking mind, in harmony with it or confronting it. Minna Tervamaki’s short and bursting dance performances offer counter points and extensions to the following philosophy talks, “From Gaze to Sensation, from Perception to Emotion” by Saara Hacklin, “The Reality of Suffering” by Sami Pihlström, “What is Love?” by Nora Kreft, “Hannah Arendt’s Vita Activa and the Rhythms of Life” by Sophie Loidolt and “No surprises please! Why Philosophy doesn’t like Surprises”, by Wolfgang Kienzler.

5th Floor, 7.55 pm

First Floor, Theatre Foyer, 8.25pm

Ramp, 9.30pm

Kiasma Theatre, 11pm

 

6. Rave

   Oblivia (Annika Tudeer, Timo Fredriksson, Anna-Maija Terävä & Juuso Voltti)

Kysymme itseltämme: mikä on tulevaisuuden performanssi? Ajattelimme tapoja yhdistyä ja irrottautua, tapoja vähentää kiertueiden tuottamia ympäristöhaittoja uhraamatta kansainvälistä läsnäoloamme. Vastaus on live-lähetysreivit. Suoraan Mad Houselta Kiasmaan.

Teatterin aula, klo 00.00

Kesto: 3 h

 

7. notes for soloistsand l’usage du mot

   Cia Rinne

 notes for soloists ja l’usage du mot ovat visuaalisten ja konkreettisten runouden sarjoja esitettynä pääsääntöisesti englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Lyhyet tekstit saivat alkunsa syvästä epäluulosta kieltä ja sen käyttöä kohtaan. Ne tutkivat kielen juurakkoa ja sen pienimpiä osia, leikkien äänteellisten yhtäläisyyksien sekä merkitysten, visuaalisuuden ja äänen muutosten kanssa. Minimalistiset teokset ovat tyhjyyteen tähtäävän redusoinnin tulos, ja ne toimivat parttituurina koko performanssille.

Teatteri, klo 2.45

Kesto: 20 min

 

8. Shared Surplus

   Ofri Cnaani & Tuomas A. Laitinen

Taiteilijat Ofri Cnaani ja Tuomas A. Laitinen esittävät äänellisen ja kuvallisen live-performanssin internetin välityksellä. Helsingistä kotoisin oleva Laitinen esiintyy New Yorkissa ja New Yorkissa työskentelevä Cnaani Helsingissä. Käyttäen apunaan Georges Bataillen tekstiä La Part maudite (”kirottu osa”, 1946) taiteilijat pyytävät osallistujia jakamaan henkilökohtaisia näkemyksiään jaetusta käyttöoikeudesta ja energian saatavuudesta suhteessa kasvun rajoihin. Taiteilijat luovat jatkuvia audiovisuaalisia sävellyksiä hyödyntämällä tekstin sitaatteja sekä yleisön kirjoitettuja ja äänitettyjä ajatuksia. Sävellykset rakentuvat hetkessä olevista aineksista ja yleisön edessä esitetyistä sekä ennalta äänitetyistä äänistä.

Seminaarihuone, klo 3.10

Kesto: 45 min

 

9. P is not Dead #5

   Damien Cadio

P is not Deadin viidennettä versiota varten taiteilija Damien Cadio luo kahdentoista tunnin ääniraidan Filosofian yölle Kiasmassa.

Kiasma Lobby Corner

Klo 19–7

 

10. §ympo§ium: Notes on Transmusic

     Manuel Cirauqui

Manuel Cirauqui on Bilbaossa työskentelevä kirjailija, kuraattori ja radiotuottaja. Kehittäen konsepteja kuten ”filosofinen diskoteekki” (philosophical discothèque), ”transmusiikki” (transmusic) ja ”äänikirjeenvaihto” (sound correspondence), Ciraqui julkaisee jatkuvaa radiolähetysten sarjaa Simposium-ohjelmassaan WGXC 90.7 FM, New York -kanavalla. Symposium: Notes on Transmusic lähetettiin ohjelmassa 3.11.2014 ja oli sarjan ensimmäinen osa.

2. kerros, klo 22­–7

Kesto: 54 min, toistuva

 

11. Night Music

     Slagr Trio: Anne Hytta (hardangerviulu), Katrine Schiøtt (sello) & Amund Sjølie Sveen (vibrafoni ja viritetyt lasit)

Slagr-yhtyeen folk- ja kamarimusiikin välimaastoon asettuva akustinen ambient-musiikki kutsuu yleisön kokemaan hitaan ja lähes huomaamattomasti kehittyvän musikaalisen maiseman maassa makoillen. Tarjolla peittoja ja tyynyjä.

Kiasma Lobby Corner, klo 4.05

Kesto: 60 min


12. The Riddler

     Mériam Korichi ja Yaffa, Cisse, Runteli & Kujis (Helsinki Rollerblade Derby)

”Arvoitusta ei ole olemassa”, sanoi Wittgenstein. Mutta tänä yönä äänetön rullaluistelija kulkee keskuudessanne Arvuuttajaksi pukeutuneena, tällä idealla leikkien. Hän osallistuu luennoille, katsoo performansseja ja tanssii tiskijukan tahtiin – käyttäytyy kuten kuka tahansa yleisössä, melkein kuin hän olisi sinä.

Yleisön seassa, paikka vaihtuva

Klo 19–7

 

12’. Reset #4

Aurélie Pétrel, Vincent Roumagnac & Simo Kellokumpu

Uuden tanssin keskus Zodiakissa vuonna 2013 valmistunut taitelijatrion Reset-projekti saapuu Kiasmaan. Kaksi projektista jäljelle jäänyttä teosta liikkuu läpi museotilan 12 tunnin ajan.  Tekninen liike yhdistettynä esityksen institutionaaliseen kontekstiin tai dekonstruktiiviseen näyttämöllepanoon ja teosten liikkuminen peräkkäisten ja sattumanvaraisten latenssien sekä siirtymien välillä ilmaistaan hämärällä (vasta-) performatiivisella kynnyksellä. Reset/Résidues #3 on luonteeltaan epäröivä, sekä oikeasta paikasta taiteelleen museotilassa että koko esityksen korrektiudesta yön ohjelman ajastetussa ajassa.

1. kerros

Klo 19–7


44 FILOSOFISTA PUHEEVUOROA, KLO19-7

44 PHILOSOPHY TALKS, 7PM – 7AM